На заседание на Министерския съвет днес министърът за Българското председателство на

...
На заседание на Министерския съвет днес министърът за Българското председателство на
Коментари Харесай

Какво се случи в първите 3 месеца на европредседателството

На заседание на Министерския съвет през днешния ден министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова показа доклад за събитията в границите на първата половина от европредседателството ни.

„ За първите три месеца на председателството на Съвета на Европейски Съюз България се потвърди като заслужен, постоянен, виновен и приближен сътрудник на Европейски Съюз, който съумява като председателстващ Съвета на Европейски Съюз да балансира съществени и сложни диспути “, сподели тя по-късно през днешния ден на конференция в НДК. 

Какво сочи докладът? 

Над 1000 съвещания и срещи са били извършени в София, Брюксел и Страсбург през първите три месеца на Българското председателство. В тях са взели участие близо 10 000 делегати, регистрира министър Павлова.

Един от най-големите триумфи е провеждането на 64 триалога сред Съвета, Комисията и Парламента по значими тематики, по които е бил реализиран забележителен прогрес.

Проведени са и 22 съвещания на Съвета на Европейски Съюз в разнообразни формати, 12 съвещания на КОРЕПЕР II, 13 съвещания на КОРЕПЕРI, състояли са се и близо 700 работни групи в Брюксел, у нас са извършени над 100 от събитията в календара. 

Като триумф министърът за Българското председателство регистрира и завършилите договаряния в тристранните срещи за Директивата за командироването на служащи, приемането на процедурните правила за работа на Съвместната група за парламентарен надзор на Европол, Регламента по отношение на мониторинга и докладването на излъчванията на CO2, и разхода на гориво на нови тежки транспортни средства, Регламента за шерване на напъните, за реализиране задачите на Европейски Съюз за климата, Директивата за енергийната успеваемост на постройките, Директивите по пакета за отпадъците, Регламента за географското блокиране при извършване на покупки онлайн и др. 

„ Големите провокации предстоят “, съобщи Павлова. Сред тях най-голямото е Срещата на върха на водачите на страните членки на Европейски Съюз и Западните Балкани, която ще се организира на 17 май в НДК. Тя добави, че упоритостта на Българското председателство като резултат от това събитие е приемането на Декларация от София, в която в детайли да бъдат разказани всички инфраструктурни планове, планувани за вложения в региона.

Друга значима тематика, която следва за решение, е промяната на европейската система за убежищата, по известна „ Дъблински правилник “, която е пакет от 7 законодателни акта, и по която Българското председателство предложи нов метод и философия, към които да се обединят договарящите страни. Предстои приемането на значими финансови наставления за всички жители и бизнеса, ще стартира и дебата за Многогодишната финансова рамка.

България ще отстоява своите позиции за запазването на Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика, както и да се планува бюджет за цифровия дневен ред, за завършването на Единния цифров пазар, за отбраната на персоналните данни и киберсигурността. 

Министър Павлова означи още, че дейна работа чака специалистите по Енергийния пакет и 8-те досиета в него, за 3 от които страната желае да приключим с края на председателството.

Работи се и по основаването на новата работа на европейска прокуратура. Динамично вървят договарянията по  така наречен „ Автомобилен пакет “ за правата и регулациите на превозвачите и компаниите, както и по премахването на двойния стандарт при храните. 

Министър Лиляна Павлова употребява случая да благодари на всички чиновници на министерства и институции, над 1600 специалисти, които всекидневно дават своя принос за това България да бъде заслужен ръководител на работата на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР